Streef jij naar profit of naar benefit?

Werk je als ondernemer vanuit een business model en streef je naar profit….. of begin je bij jezelf en streef je naar benefit?

Deze vraag stelde business creative Ron van Gils in een van zijn posts op Linkedin. De meeste ondernemers die ik coach hebben deze vraag (onbewust) al beantwoord, en vaak willen ze beide. Niks mis mee zou je denken, maar werkt het ook zo?

De WAAROM-vraag

Een van de eerste vragen die ik stel in mijn workshops personal branding is: “WAAROM doe jij wat je doet”? De deelnemers hebben de TEDTalk over de Golden Circle van Simon Sinek dan al bekeken maar desondanks kan vrijwel geen enkele deelnemer die vraag adequaat beantwoorden.

Hun antwoorden zijn vaak algemeen en hebben vooral betrekking op henzelf; “ik wil al mijn talenten kunnen ontplooien”, “ik wil mijn creativiteit vormgeven”, ”ik wilde nooit meer onder een leidinggevende werken” of “ik wil de beste in mijn beroepsgroep zijn”.

De eerste 2 antwoorden laten een verlangen zien, het 3e antwoord is een ontkenning en het 4e is vaak een verhulde behoefte aan erkenning. Heel herkenbaar en heel menselijk.

Alleen… een volledig antwoord op de WAAROM-vraag heeft een binnen en een buiten, en ik en een jij, een gever en een ontvanger.

Een effectief antwoord op de WAAROM-vraag vertelt daarom altijd iets over jouw meerwaarde voor de klant.

Ik ben goedkoper

Soms krijg ik op de vraag ‘wat is jouw meerwaarde voor de opdrachtgever/klant’ als antwoord “ik ben goedkoper”. Tja… dat kan, maar als jij niet in bulk verkoopt zoals bijvoorbeeld een Aldi of Lidl is dat een gevaarlijk pad om te bewandelen. En dan nog.

Ik werkte onlangs in een training voor Intergamma en daar bleek dat het personeel met lede ogen aanzag hoe Gamma, Praxis, Formido etc. elkaar kapot concurreren met aanbiedingen. Klanten komen nu binnen en eisen korting “anders ga ik naar de concurrent”. En ze krijgen het.

In de kunsten is dit mechanisme nog veel sterker. Hoeveel kunstenaars en musici werken niet voor veel te weinig geld of zelfs voor niks. Zo zag ik een tijd geleden een vacature voor een directeursfunctie voor een museum in het oosten van het land. Het salaris bleek niet te bestaan uit euro’s maar uit ‘kost en inwoning’.

In welke andere branche komt dit voor? Ken jij een bankdirecteur of politicus die tegen kost en inwoning gaat werken….? Dat dacht ik al.

Terug naar de WAAROM-vraag.

Van binnen naar buiten

Tijdens de coaching, zowel individueel als in groepsverband, richten de deelnemers in dagdeel 1 hun blik naar binnen en in dagdeel 2 verbinden we binnen met buiten. Binnen wil zeggen dat we op zoek gaan naar de wortels van jouw bedrijfsformule.

Dat doen we door te kijken naar (vroegere) liefhebberijen, hobby’s en daaruit voortvloeiend je talenten. Naar jouw drijfveren en uiteindelijk je missie; wat kom jij hier doen en wat heb je te bieden en hoe geef je daar woorden aan.

Voor sommigen is dat een heel natuurlijk traject, voor anderen is het hard werken om daar zicht op te krijgen, om zich daar bewust van te worden. Maar hoe dan ook is het altijd een heel waardevol proces dat een schat aan informatie oplevert aan nieuwe beelden en taal en frisse inzichten.

In dagdeel 2 kijken we hoe jouw specifieke talenten tot zijn recht komen in de diensten en producten die jij aanbiedt, en heel belangrijk; wat jouw unieke meerwaarde is voor de klant of opdrachtgever, en hoe je die meerwaarde op een aansprekende manier verwoordt. Die meerwaarde is voor de klant van doorslaggevend belang bij het maken van een keuze. En wat blijkt?

Profit of benefit?

Hoe meer je werkt vanuit jouw uniciteit en je specifieke talenten goed vormgeeft in een dienst of product, hoe beter jij anderen van dienst kunt zijn. Als je vanuit die bron werkt blijft de energie ook stromen en die heb je als professional hard nodig. Wat jij werkelijk te geven hebt daar hebben anderen wat aan. En volgens mij is dat benefit.

En de profit?

Die volgt uit de benefit.

Natuurlijk zal ik niet ontkennen dat die profit niet altijd ‘easy money’ is. Als kunstenaar weet ik als geen ander hoe lastig het kan zijn om van mijn kunst een verdienmodel te maken (zonder water bij de wijn te doen). Dat is en blijft een uitdaging.

Maar zoals de filosoof Cruijff al zei: “ieder nadeel heb z’n voordeel”. Want door mijn eigen niet aflatende zoektocht naar het WAAROM en de (meer)waarde van mijn creaties help ik daar nu anderen mee.

www.poesis.info
www.judithscholte.com

Leave a Reply