Hoe de waarom-vraag je leven kan transformeren

By 17 oktober 2020coaching, Music

Harpist Remy van Kesteren speelt eigen bewerkingen van Bach, wat hem op een muziek concours in Parijs niet in dank werd afgenomen. De voltallige jury viel na de eerste ronde over hem heen; hoe hij het in zijn hoofd haalde om zo vrij om te gaan met het heilige werk van de grote meester.

Remy van  Kesteren (Zeist, 1989) kreeg dit jaar de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding voor een klassiek geschoold musicus. In de klassieke muziek wereld geldt hij als een buitenbeentje omdat hij zich uit het keurslijf van de klassieke muziek wil bevrijden. Zijn missie; “Alle grenzen opheffen in de muziek(genres). In muziek bestaan geen grenzen. Geen landen, geen talen. Muziek is vrijheid. Wat dat betreft kan de wereld nog veel van de muziek leren.”

Na de teleurstellende ervaring tijdens het concours in Parijs hervond hij zich in het Musée d’Orsay waar hij een tentoonstelling zag rond Manets ‘Déjeuner sur l’herbe’. In de zaal ernaast hing werk van Picasso. Eindeloze en eigenzinnige variaties op het befaamde doek. De schilder gaf hem de moed om op zijn eigen weg door te gaan.

Transformerend was de ontmoeting met Isabelle Moretti, internationaal gewaardeerd harpdocente. Hij had er jaren naartoe geleefd. Toen hij eindelijk bij haar in de leskamer zat op het imposante conservatorium van Parijs, kreeg hij de kans niet om meer dan vijf noten te spelen. Ze onderbrak hem na de eerste maat en vroeg hem: WAAROM heb je dit stuk gekozen, WAAROM speel je deze noten, WAAROM maak je muziek?

Na de rest van de les over deze vragen en het leven gepraat te hebben stapte hij uiteindelijk in de Thalys terug naar Nederland. Gedesillusioneerd. Was dit het nu? Had hij hier jaren naartoe geleefd, om een hele les te praten in plaats van te spelen?

De volgende ochtend pakte hij het stuk er weer bij, zette het op zijn lessenaar en begon te spelen. Hij speelde de eerste 5 noten, de eerste maten, en opeens waren die noten geen noten meer, de maten geen maten meer en het stuk geen stuk meer. Er was alleen nog maar muziek, de harpist (de doener) was verdwenen.

Deze ervaring heeft grote impact gehad op zijn spel en uiteindelijk zijn leven.
Maar luister vooral naar Remy zelf als hij over deze en andere ervaringen vertelt bij De Correspondent/Soundcloud

(bron: de Correspondent )

www.poesis.info
www.judithscholte.com

Leave a Reply